Vitajte na mojom blogu!

Nájdete tu:

zaujímavosti z oblasti vedy a techniky skúsenosti z praxe a cenné rady

streda 11. októbra 2017

Ako si vybrať kúrenára?

  • októbra 11, 2017
  • by
instalater kurenar
Každý z nás sa snaží ušetriť. Je to prirodzené, praktické a tiež múdre. Ale stalo sa Vám, že ste v dobrej viere naleteli niekomu na ponuku lacnej realizácie, ktorá sa iba tvárila výhodne?
Aké sú vaše skúsenosti s montážou, skúsenosti s montérmi ?

Stal sa Vám niektorý z nasledujúcich scenárov?

Prvý

Človek sa už akosi prirodzene vyhýba najlacnejším ponukám. Poznáte to: objednáte si nejakú službu (montáž niečoho), prídu nejakí páni v opotrebovaných starých montérkach, vyzerajú najprv akoby žili iba prácou v tých jedných montérkach, a tak máte dobrý dojem, že prišli skutoční majstri. Akosi preglgnete aj to, že vám v špinavých stavebných topánkach behajú po čistej dlážke a drahom koberci. Jedna brašňa, v nej nejaké bežné náradie. Rovnaké náradie máte doma v skrini, napadá vás pri tom myšlienka, že by ste to s tým náradím skúsili opraviť aj sami. Obľúbeným náradím týchto pánov sú blicky (to sú také väčšie univerzálne kliešte), doťahujú tým všetko. V brašni ale zrejme nemajú ani špeciálne samostatné náradie pre každý typ skrutky, ani žiadne profesionálnejšie náradie, či už robia elektriku, vodu, kúrenie alebo prišli murovať. Na všetko očividne používajú základné vybavenie a je vám jasné, že do náradia vôbec neinvestujú. Po dlhšej dobe začínate akosi tušiť, že sa vám nie všetko pozdáva čo sa týka práce a vy by ste to urobili inak. Neodvážite sa však položiť otázku, aby ste nevyzerali prihlúplo, či dokonca vyjadriť názor, pretože ešte stále máte pocit, že hádam vedia, čo robia. Minúty ubiehajú, sem-tam ich sledujete, ale začína vám dochádzať, že prišli preto dvaja, že jeden vie čítať, druhý písať! Nervozita rastie a najradšej by ste ich vyhodili, lenže koho budete volať na rozrobenú prácu na poslednú chvíľu?
Ostávate teda otrokom nešťastnej voľby a o to ťažšie sa vám vyťahujú peniaze, ktoré si Pat a Mat vypýtajú. Ak máte odvahu, namietate a podarí sa vám vyjednať nižšiu cenu. Keď odídu, rozmýšľate, koho budete teraz hľadať, no ešte viac sa obávate, aby sa scenár nezopakoval. Ale čo ak ste na začiatku pri výbere firmy nezobrali najlacnejšiu ponuku?

Druhý

Opäť prídu páni, ktorí pôsobia v celku seriózne a niet pochýb, že sú majstrami vo svojom obore. Zdá sa, že všetko prebieha ako má, zlý pocit nemáte. Aj náradie majú rôzne. Ak sú to elektrikári na káble používajú kliešte na odizolovanie (nerobia to nožíkom). Majú aj rôzne sady skrutkovačov, kľúčov. Všetko je fajn. Už premýšľate, ako im navrhnúť nech vám to dajú "bez bločka", aby ste to mali lacnejšie! Páni odídu, vám sa podarí dohodnúť výhodný kšeft a všetko je tak, ako má byť. Ak naprášili, tak beháte s vysávačom dobrú hodinu-dve. Každopádne však musíte poumývať špinavú dlážku od ich topánok a musíte dať vytepovať aj ten drahý koberec.
Po čase, keď sa niečo pokazí, tak sa týmto majstrom akosi nemôžete dovolať. A ak áno, (údajne) sú stále vyťažení a sľubujú stretnutie, ktoré zakaždým odložia. Iným variantom je, že sa principiálne nepokazí nič, ale napríklad niečo nefunguje celkom tak, ako by ste si predstavovali. Čiže páni pracovali na jednej veci, ale odrazu sa prejavil iný neočakávaný problém. Aby ste si to lepšie predstavili uvediem príklad: niečo opravovali na potrubí a vám už akosi netečie tak dobre teplá voda, ako predtým.

Tretí

Prídu páni a už prvý dojem vám vyrazí dych, keď si ešte pred vchodom natiahnu na nohy návleky. Snažíte sa byť za slušného a presviedčate ich, že to nemusia robiť. V duchu sa však tešíte, že vám nič nezašpinia a dúfate, že vaše slušné navrhnutie, nezoberú vážne. Aj tak by vás neposlúchli. Zdá sa vám, že si priniesli akosi veľa náradia na takú, podľa vás, malú opravu. Majú rôzne vybavenie, niektoré možno vidíte prvý krát v živote. Na brúsenie, pílenie, majú všetko náradie s odsávaním prachu. Pri vŕtaní do stien používajú aj vysávač na odsávanie prachu. Páni pôsobia ako zohratý tím. Hneď vidíte, kto je tam šéf a kto učeň, no vôbec to nevadí-, vnímate, že všetko klape ako hodinky. Baví vás pozerať sa na ich prácu.
Najradšej by ste si urobili kávičku a pozorovali ich robotu, len sa nechcete cítiť trápne, že vy sedíte a oni makajú. Ak sa aj vyskytne nejaká komplikácia, na všetko akoby poznali odpoveď, ktorá sa aj vám zdá rozumná.
A keď dokončia prácu, sami vysajú, utrú, ostáva po nich čisto. Aj stavebný odpad alebo obalový materiál po sebe odnesú. Skrátka, máte dobrý pocit, že si tie peniaze (hoci sa vám predsa len dávajú ťažko), naozaj zaslúžia.

Fikcia?

Zdá sa vám tento posledný príklad ako fikcia? Rozhodne nie je! Tipy pri výbere dobrého montážnika sa dočítate v článku Výber montážnika, ktorý pribudne na tomto blogu čoskoro.

A aké máte skúsenosti vy? 

Môžete sa o ne podeliť do komentára pod článkom.






Už viac ako desať rokov pracujem v stavebníctve v oblasi vykurovania a využívania energie z obnoviteľných zdrojov. Baví ma vytváranie, nastavovanie a riadenie procesov trvalého zlepšovania, ktoré má zároveň aj živí. Baví ma veda a technika a technológie vo všeobecnosti.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Marian Baláž
ing.marian.balaz
Ružomberok, Slovakia

POŠLI MI SPRÁVU